Chase orkaan Ike (vertrek: 14.30MDT)

update4(9sept): Ike is afgelopen nacht langs de kust en over Cuba getrokken, hierbij is de storm uiteraard niet positief beinvloed in termen van kracht, maar de Golf van Mexico ligt voor de deur. In de golf zijn warme eddies aanwezig in het water die Ike weer in kracht kunnen doen toenemen, evenals een afwezigheid veel windschering in de hogere luchtlagen. Vooralsnog lijkt Ike op de grens van Texas en Mexico af te stevenen. Vanochtend is de definitieve beslissing genomen dat we vanmiddag gaan vertrekken. Ik zal jullie zoveel mogelijk op de hoogte proberen te houden waar dat kan! Groeten, Rutger

update3(7sept): Vandaag is orkaan Ike zijn zuidelijkere koers richting Cuba gaan waarmaken, tegen de tijd dat ik dit bericht typ, zou Ike vlak voor de kust van Cuba moeten liggen. Haiti is inmiddels al getroffen door Ike met veel doden in het ironisch genoeg Cabaret getitelde stadje. Vandaag heb ik samen met CSWR-teamleden de hele dag in de hangar, waar alle trucks en de DOW staan, geklust om alle apparatuur in gereedheid te brengen. Ditmaal gaan we veel beter voorbereid en met meer trucks op pad; De DOW, twee probes en nog een huurauto om te verkennen. Ook nemen we ditmaal de disdrometers mee, waar ik samen met mijn begeleidster aan Colorado Universiteit aan werk, deze apparatuur meet de druppelgrootte en snelheid van de regen. Hoewel we ons realiseren dat druppels tijdens orkanen bijna horizontaal bewegen, gaan we toch proberen metingen te verrichten tijdens Ike om te zien wat er gebeurd. Het verwachte vertrek van de expeditie is wederom uitgesteld, ditmaal naar dinsdagochtend. Ike beweegt langszamer en de interactie met Cuba zou nog roet in het eten kunnen gooien aangezien het de orkaan ernstig kan verzwakken (dit gebeurde ook tijdens de passage van Gustav over Cuba). De beslissing om te gaan zal daarom, zoals het nu lijkt, maandagmiddag worden genomen. In tegenstelling tot de vorige keer heb ik het gevoel dat het ditmaal bijna zeker doorgaat, mede doordat er nu een geldschieter is van een nationaal research instituut. Wederom: Ik houd jullie op de hoogte! Rutger

update2(6sept): Niets is zo veranderlijk als het weer, zo blijkt. Ike heeft een zuidelijkere koers genomen dan aanvankelijk was voorspeld. Momenteel stevent Ike op Cuba af, nadat Cuba is gepasseerd wordt een afzwaaier naar rechts verwacht, wat er op neerkomt dat de orkaan netzoals Gustav via de Golf van Mexico aan land zal komen. Waar dat precies zal zijn is nu nog gissen, maar het zou best kunnen dat hetzelfde gebied dat Gustav te verwerken heeft gekregen binnen een dikke week wederom een krachtige orkaan te verwerken krijgt. Vooralsnog staan wij hier op standbye. Morgen gaan we alle wagens gereed maken en als het zo is als het nu lijkt vertrekken we maandag wederom richting het zuiden. Ik houd jullie op de hoogte!

update: de kans is 50/50. Nadat we woensdagochtend na een ellenlange rit eindelijk weer terug waren in het oude vertrouwde Boulder kreeg ik vandaag het bericht dat we waarschijnlijk morgenvroeg (zaterdagochtend) wederom vertrekken. Ditmaal zal de expeditie, als het doorgaat, richting orkaan Ike gaan die de afgelopen dagen flink tot ontwikkeling is gekomen nog ver buiten de Amerikaanse kust. De orkaan is inmiddels een categorie 4 geweest en vandaag afgezwakt naar een categorie 3. Verwacht wordt dat Ike binnen de komende 48 weer zal intensiveren en uit zal groeien tot een categorie 4, misschien wel een 5. Verder is voormalig orkaan Hanna nog op de weerkaarten te zien, Hanna is inmiddels afgezwakt tot een tropische storm en is voor ons team niet meer van belang, het is immers geen orkaan meer.

In tegenstelling tot Gustav, zal orkaan Ike waarschijnlijk Florida of ergens in de Golf van Mexico aan land komen. Zeer waarschijnlijk is het niet, maar zelfs New Orleans zou nog een mogelijkheid zijn, voor de mensen daar uiteraard niet te hopen. Het definitieve besluit is nog niet genomen, maar waarschijnlijk gaat het door! Achteraf hadden we beter in Louisiana kunnen blijven, want nu moeten we weer een rit maken, en deze keer nog langer aangezien Miami, Florida 3300 km vanaf Boulder ligt.

Ik houd jullie op de hoogte!

Hieronder wat nieuwsberichten over Ike:

[KEYS BEING EVACUATED AS IKE STRENGHTENS] klik hier!

[HANNA GETS STRONGER, IKE MOVES IN] klik hier!

[HURRICANE IKE EYES FLORIDA] klik hier!

[ORKAAN IKE IS CATEGORIE 4] klik hier!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *