Expeditie Ike

update(avond 13 sept): We zijn na een lange dag en nacht weer in de bewoonde wereld waar ik eindelijk weer het internet op kan. Ik heb de afgelopen dagen helaas niet kunnen berichten, omdat ik op plekken was waar er geen internet beschikbaar was. We hebben orkaan Ike vanaf Galveston Island en Texas City gevolgd met het team op verschillende plekken, waarbij we tijdens het oog van de orkaan op een viaduct waren beland waarbij we van alle kanten ingesloten waren door het water. Verder vloog er bij de andere auto van ons team een huis in de brand door elektriciteitsmasten die waren geknapt en brandden er vervolgens tig huizen af, aangewakkerd door de wind. Toen het langszaam licht begon te worden dreven er koelkasten, bankstellen, bureaustoelen en je kan het zo gek niet bedenken voorbij. Op het moment dat we weg wilden lag de web, naast onder water te staan werkelijk bezaaid met boten, koelkasten, ed. Ons team heeft een halve dag vastgezeten op Galveston Island. Mijn truck kon zich redelijk snel bevrijden. Daarna zijn we naar Houston gereden om een hotel proberen te vinden. In Houston was de chaos nog groter, straten onder water, geen electriciteit voor 5 miljoen mensen en overal waren we ingesloten door het water en konden we niet verder. Het hotel was onbereikbaar.. Na urenlang op zoek te zijn geweest en verder landinwaarts te zijn getrokken hebben we een hotel gevonden, 200 km verderop. Houston evacueerde tijdens onze toch, omdat men verwacht dat het wel twee weken kan duren voordat de electriciteit weer op orde is..

Tot zo ver kort een bericht. Ik zal proberen morgen foto’s en een verhaal te plaatsen.. of dat lukt, kan ik niet garanderen, maar proberen zal ik het zeker! Nu ga ik slapen.. dat is weer even geleden 🙂

Groeten, Rutger

update(avond 10 sept): Gisteren zijn we vertrokken vanuit Boulder. In tegenstelling tot de vorige expeditie naar Gustav, hebben we dit keer iets meer tijd om ter plaatse te komen. Gisteravond hebben we dan ook normaal kunnen slapen in een motelletje wat het aantal slaapuren al na dag 1 gelijk bracht met het totaal van de vorige keer 😉 Orkaan Ike is inmiddels in kracht aan het toenemen, evenals de onzekerheid van de baan die het neemt. Leek het eergisteren nog richting de grens van Mexico te gaan, zo leek het gisteren wat noordelijker te gaan. Zoals het nu lijkt, gaat de orkaan ten zuiden van Houston aan land komen. Omdat we nu in Texas zitten, in een plaatsje genaamt Schulenberg, wat strategisch wel aardig puik gekozen is, kunnen we alle kanten op morgenvroeg mocht de baan gewijzigd zijn. Momenteel gaan we uit van Freeport als de plek waar de orkaan aan land zal komen. Josh, Karen en mijn begeleidster van de uni Katja zijn vandaag naar Houston gevlogen om daar een auto te huren, zij hebben de boel vandaag geinspecteerd opzoek naar plekken om onze pods te plaatsen. Morgen zullen we hen weer ontmoeten en verder gaan op onze quest naar orkaan Ike. Voorlopig lijkt de orkaan in kracht toe te nemen, wat goed is voor ons onderzoek, maar de baan is dus twijfelachtig. Ook voor de lokale autoriteiten is dit een probleem, omdat ze uiteraard het liefst de mensen in de baan evacueren. De beslissing voor evacuatie is dan ook moeilijk en langszaam begint de evacuatie op gang te komen, vrijwel nog volledig vrijwillig. Dit zal de komende dagen wel veranderen, maar het zeker nog niet vergelijkbaar met wat we tijdens Gustav hebben meegemaakt, hoewel die vergelijking hoe dan ook niet te doen is gezien het feit dat het gebied ten zuiden van Houston relatief licht bevolkt is. Mocht de orkaan richting Houston trekken, dan wordt het een totaal gekkenhuis.. wordt vervolgt!