Gustav: GO! (geupdate: 30 Aug)

update4: We vertrekken toch!! Ik ben net gebeld door Josh, en we gaan proberen halverwege te komen vandaag en dan beslissen of we doorgaan of niet. Ik ga nu inpakken en helpen de boel op te zetten! Ik hoop een dezer dagen hier weer berichten te posten, maar ik ben als het allemaal doorgaat weg voor een week.

update3: No go! Dat was het bericht van Josh deze ochtend. De orkaan, inmiddels category 3 stevent af op Louisiana waar veel moerassen voor de kust liggen en we dus niet kunnen meten aan de kust. Om die reden gaat het feest niet door. Alleen als in de volgende voorspelling de route van Gustav 100 miles naar het westen of oosten is bijgesteld vertrekken we misschien alsnog, maar dat is niet waarschijnlijk gezien het feit dat de modellen de afgelopen dagen zeer consistent zijn geweest. Erg jammer dus voor de expeditie, want man wat was dat gaaf geweest. Maar; het seizoen is net begonnen en er komen waarschijnlijk nog wel meer kansen! Hoewel ik wel denk dat dit een van de groteren van dit seizoen gaat worden, want het is nogal een monster. Op het moment wordt New Orleans geevacueerd en zie je op CNN iedereen de stad uit vluchten.

update 2: Zojuist een mail ontvangen van Josh dat de kans dat we vertrekken morgen 50/50 is. Gustav heeft potentie om uit te groeien tot een hele zware orkaan, probleem voor het team is echter dat het waarschijnlijk in Louisiana aan land zal komen. In Louisiana zijn er geen snelwegen dicht bij de kust (we kunnen enkel snelwegen gebruiken). Aangezien het team aan de kust wil meten, is de huidige voorspelde koers niet goed genoeg om de expeditie door te laten gaan. Morgenvroeg wordt de definitieve beslissing genomen… Ik hoop natuurlijk dat het doorgaat, want dit wordt een zware orkaan, alleen de plek waar het aan land komt is dus nog tricky…….. afwachten dus, en duimen maar! Ik zou het jammer vinden als het niet door zou gaan, hoewel het seizoen net is begonnen en er nog meer kansen komen.

[GUSTAV WORDT ORKAAN] klik hier

[GUSTAV LIKELY TO STRENGTHEN AFTER BECOMING HURRICANE] klik hier

[SHELL EVACUEERT VOLTALLIG PERSONEEN UIT GOLF] klik hier

update 1: Zeer waarschijnlijk vertrekken we morgen richting Lousiana waar de orkaan waarschijnlijk aan land zal komen. Er is nog een kleine kans dat de expeditie wordt afgeblazen, maar dat hoop ik natuurlijk niet 😉 Tot nu toe stuurt Josh ons elke dag een update met vooralsnog de mededeling ons gereed te houden voor vertrek zaterdagochtend. Gustav heeft de potentie om uit te groeien tot een hele zware orkaan gezien het feit dat het water tussen Haiti en Cuba en de Golf van Mexico dermate warm is dat de storm heel veel energie kan oppikken uit dit warme water, de voorspellingen liegen er dan ook niet om. Voorlopig wordt uitgegaan van een categorie 3 orkaan, maar categorie 4 en 5 (de zwaarste klassen met gemiddelde windsnelheden >250 km/u wat overeenkomt met ~70 m/s behoren ook nog tot de mogelijkheden). Zover zal het wel niet komen, maar categorie 3 (gem. windsheden van >200 km/u, 55 m/s) zijn wel waarschijnlijk.

Hier wat linkjes over Gustav, die nu flink in het nieuws begint te komen:

[NEW ORLEANS KEEPS WARY EYE ON GUSTAV] klik hier

[TROPISCHE STORM GUSTAV EIST TIENTALLEN LEVENS] klik hier

[OLIEPRIJS STIJGT DOOR TROPISCHE STORM GUSTAV] klik hier

(dat laaste is dan weer goed ;), als de olieprijs stijgt neemt de waarde van de euro ten opzichte van de dollar toe!! 😉 )

Vandaag een mail gehad dat we waarschijnlijk vrijdagavond weggaan richting Florida, Alabama Missisipi of Louisiana afhankelijk van de baan van de Orkaan. De voorspellingen zijn [HIER] te vinden. De kans op een orkaan is inmiddels 82% over 3 dagen en de kans op een category 3 en zelf 4 is aan het toenemen. Oliemaatschappijen maken al plannen om te evacueren mocht dat nodig zijn in de Golf van Mexico.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *