It giet oan! Hurricane & Tornado Chases in de maak!

Hey mensen, weer een bericht vanuit Boulder! Deze keer een positief bericht, wat zeg ik, het positiefste bericht dat ik (wellicht) ooit gemeld heb (voor mezelf dan!)! Vandaag ben ik op bezoek geweest bij Josh Wurman (achterste persoon in de foto links), ook wel bekend van Discovery Channel. Sinds jaar en dag is hij het gezicht van tornado chasen op de televisie voor de kenner. Hij crossed al jaren met zijn Doppler On Wheels (DOW), een doppler radar op wielen (zie de foto hieronder), door de Verenigde Staten om tornado’s te ‘vangen’, bestuderen uiteindelijk om de omstandigheden en processen waarbij tornado’s tot stand komen beter te leren kennen en de voorspellingen en waarschuwingen voor de burgers te verbeteren. Een student van mijn begeleidster doet een PhD-onderzoek bij Wurman (die zijn eigen research instituut heeft in Boulder) en ik mocht wel bij een meeting van beide aanwezig zijn. Die kans liet ik me natuurlijk niet ontgaan, en niet zonder resultaat (lees verder) ;). Naast tornado’s die in de zomer in Tornado Alley (voornamelijk de staten in het midden van de USA) wordt de DOW ook voor onderzoek naar hurricanes (orkanen) gebruikt, wederom om dit fenomeen beter te leren kennen, beschrijven en voorspellen.

In het gesprek met mijn begeleidster en haar student nodigde Josh me uit om komende week mee te gaan op Hurricane-chase in Florida!! Hij heeft nog mensen nodig in zijn team die kunnen rijden (ja, ik moet voor die tijd weer ff ervaring op doen). Deze chase is afhankelijk van de ontwikkelingen van de inmiddels tropische storm ‘Gustav’ die ten zuid-oosten van Cuba ligt op het moment (ZIE DEZE LINK) en langszaam richting het noord-westen koerst. Afhankelijk van de kracht die de orkaan nog gaat winnen (of verliezen, dat is helaas ook mogelijk) en de baan die het neemt gaat de expeditie wel of niet door. Als -de nu tropische storm- Gustav in de Golf van Mexico beland zou deze nog wel eens sterk aan kracht kunnen winnen. Maar ook als deze tropische storm het niet tot orkaan schopt is er nog volop kans dit seizoen, want deze is net van start gegaan.

Uiteraard wist ik niet wat ik hoorde, alles behalve dit had ik verwacht van deze meeting en uiteraard heb ik meteen ja gezegd!!! Zo’n kans pak je natuurlijk met beide handen beet! Later in het gesprek nodigde hij me ook nog eens uit om komende zomer deel van het tornado-chase team te vormen (VORTEX2), toen werd ik natuurlijk helemaal gek. Voorwaarde is wel dat het vrijwillig is, oftewel ik krijg er niet voor betaald. NOU EN? dacht ik; Ik kan mee met het meest ervaren team in de wereld, met de meest bekende mensen, het meest geavanceerde materieel (Doppler On Wheels) want trucks en benzine en vervoer is inbegrepen plus nog eens de overnachtingen in de hotels. Mocht ik zelf willen gaan met een groep mensen, dan zouden we alles zelf moeten regelen, materieel, trucks huren, benzine, hotels en dan ook nog eens goede beslissingen nemen en maar hopen dat we op de goede plek terrecht komen om een tornado te spotten.. tellen jullie nog?: WIN WIN WIN WIN WIN;) sterker nog, ik zou ‘m er nog voor betalen om mee te mogen als het nodig was 😉 Kan het nog beter? sorry hoor, maar mensen die mij kennen zullen begrijpen dat mijn dag kan niet meer stuk kan 😉


Verder ben ik vanaf morgen weer van de antibiotica af, dus er kan weer een biertje genuttigd worden! Daarnaast ga ik met een paar collega’s van de universiteit naar Denver (half uurtje met de bus) het einde van de middag. In Denver is vandaag de Democratische conventie begonnen. Dit is naar Amerikaanse begrippen natuurlijk enorm groot opgezet en die sfeer willen wij ook even proeven. Door de hele stad zijn concerten in parken en het zal er ongetwijfeld stampens druk zijn. Mijn collega’s zijn nog nooit zo dichtbij een dergelijke conventie geweest in hun leven, dus ook voor hen is het een belevenis! Ik ben benieuwd, het zal wel een hele ervaring zijn.


Afgelopen weekend ben ik met twee huisgenoten voor het eerst wezen ‘hiken’ of gewoonweg ‘wandelen’ hier in de bergen bij Boulder als een eerste stap voor het grotere werk in de National Parks in de omgeving. Amerikanen zijn helemaal verslaafd aan ‘hiken’ en gaan elk weekend massaal de natuur in. (naar het schijnt heeft Boulder de beste ‘hikingtrails’ van de VS). Dus we gingen met de mountainbikes naar een national park hier dichtbij. Al bij de weg omhoog bij de berg gaven mijn huisgenoten op, en gingen lopen. Mijn Rusische huisgenoot bleef maar herhalen dat ie moest stoppen met roken, want ander kon hij nooit meer zo’n heuvel opkomen en mijn Indiase huisgenoot zag zwart voor de ogen en ging bijna knock-out van de inspanning… we moesten toen nog beginnen met het hiken, dit was simpelweg de weg ernaartoe. Uiteindelijk na 20 minuten wachten aan de top van de heuvel hebben we toch nog een mooie toch gehad, met veel rustmomenten voor diegenen die hun adem kwijt waren 😉 sjongejonge, dat was de laatste keer dat ik met deze personen ga hiken, mijn conditie is al slecht, maar dit sloeg alles.. haha (zie de foto’s hieronder).

Anyway, ik ga stoppen!! De groeten aan iedereen daar in NL en succes met al jullie bezigheden! Hier gaat het na de spinnenbeet ineens onverwacht goed! Groeten, Roedi

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *