Verkiezingst(r)ijd

Hey mensen,

Hier weer een bericht van jullie hardwerkende VS-ganger. Het is inmiddels alweer een tijdje geleden maar er gebeuren hier nog wel degelijk dingen 😉 Uiteraard zijn de verkiezingen hier in volle gang, er zijn inmiddels twee debatten geweest op de televisie tussen Barack Obama en John McCain en eentje tussen de twee vice-presidenten Joe Biden en Sarah Palin. Het moddergooien tussen de twee partijen is dan ook in volle gang maar interessant is wel te zien hoe verschillend de partijen het aanpakken. McCain weet dat ie geen goed verhaal te verkopen heeft, gezien de 8 jaar politiek die zijn partij een paar oorlogen in heeft gesleept, de economie tot stilstand hebben laten komen en bovendien ook nog eens een staatsschuld hebben opgebouwd waar je U tegen zegt (en dan hebben we het nog niet eens over de kredietcrisis die daardoor nu ontstaan is). Het enige wat hij dan ook doet is vertellen hoe slecht Obama is, en dat is dan ook het enige, hij heeft nog geen een keer verteld hoe hij het dan wel gaat aanpakken en bovendien ontwijkt hij vragen of praat hij er snel over heen. Obama daarentegen heeft een beter pakket te verkopen, al moet hij het dan natuurlijk nog wel waar maken, maar op mij hebben Obama en running mate Biden (of O’Biden zoals we ze hier noemen) een eerlijkere indruk. Niet alleen omdat ze niet zo met modder lopen te gooien, maar ook omdat ze niet constant lopen te liegen. Na de debatten was op CNN een lijst van feiten te zien die beide candidaten aanhaalden om elkaar te bekritiseren. In bijna alle gevallen waren de dingen waar McCain mee kwam misleidend, niet waar of niet helemaal waar. Obama’s genoemde feiten waren bijna altijd correct en dat geeft natuurlijk een betere indruk! Maargoed, misschien dat een paar Amerikanen dat meekrijgen 😉 de meerderheid waarschijnlijk niet.

Anyway, om een lang politiek verhaal kort te maken, Michelle Obama was hier vorige week op de Campus van Boulder om een speech te geven. Colorado is een Swing state, de ene keer gaat het naar de republikeinen de andere naar de democraten. Vandaar dat het een hele belangrijke staat is voor beide partijen omdat, als het net zo gaat als in 2000, elke stem telt. Het was niet voor niets Denver, waar Obama zijn conventie hield. Zo’n tienduizend studenten liepen uit om haar aan te horen, want ze zou wel eens goed de komende presidentsvrouw kunnen worden. Ik wilde dat buitenkansje natuurlijk ook niet aan me voorbij laten gaan dus ben ik er ook tussen gaan staan, die joelende menigte met Obama bordjes 😉 Zie de foto’s. Waar de speech op neer kwam is dat iedereen zich moest registreren om te stemmen. Anders dan in Nederland moet je je hier registreren voor een bepaalde datum, doe je dat niet, dan mag je niet meer stemmen. De laatste inschrijfdatum was 6 oktober, de verkiezingen op 5 november. Iedereen die zich dus tussentijds bedenkt of zich nog niet had ingeschreven mag dus op 5 november niet naar de stembus. Op zo’n moment ben ik toch blij dat ik Nederland leef waar dat toch beter is geregeld, gewoon een brief in de bus en stemmen als je dat wilt! De pers was ook massaal toegestroomd en waren op z’n minst 30 zenders live, dus dat was wel eens leuk om te zien! De boodschap was na 1,5 verschillende sprekers meer dan duidelijk: ga je registreren 😉 Je begrijpt, ik kan dat niet ;), ik had m na 20 minuten wel door…

In elk geval wel een leuke er ervaring om mee te maken. De verkiezingen komen nu steeds dichterbij, dus het zal steeds spannender worden want de kandidaten liggen niet heel ver uit elkaar, al ligt obama wel 7 of 8 procent voor op het moment volgens de peilingen. We zullen het zien.

Trouwens, het weer is hier knettergek. Vorige week woensdag was het nog 28 graden, van’t weekend was het de hele dag net boven 0 en sneeuwde het in de bergen. Komende week wordt het weer 20+ 😉 Wennen doe je er niet aan, maargoed het is wel vreemd om eens mee te maken, dat klimaat dat direct wordt beinvloed door de Rocky Mountains.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *